kami napisał:
słuchaj bo po tym jak zdam prawko chce kupic auto chciałm za got ale wszysy mi radza na raty bo własnie nizszy podatek ponoc dla mnie i meza słuchaj mogłbys napisac mi wszystkie za i przeciw takiego kredytu bede wdzieczna
kami, jak chcesz wiedziec co do koronki, to musialabys policzyc wszystko - odsetki z banku z jednej strony, ile wyniosa, o ile pomniejszy skatt twoj podatek i jak w skali roku na tym wyjdziesz...czy tez np. pieciu lat, zalezy jaki kredyt wezmiesz... a z drugiej strony - zakup za gotowke...
ja mam juz teraz czwarte autko w swojej norweskiej historii tutaj i wszystkie bralem na kreche... te pierwsze dwa byly w miare tanie, moglem wziac za gotowke ale wzialem na kreske wlasnie ze wzgledu na skatt... ale szczerze - nie przeliczalem tego, nie chcialo mi sie zwyczajnie... a nastepne i jeszcze nastepne, to juz drozsze i tym bardziej na kreske, bo tyle gotowki nie mialem... skatt pomniejszyl mi podatek miesiac po zakupie ostatniego auta, nie musialem czekac do nastepnego roku... jak to wyjdzie po splacie, czy doloze, czy nie... nie wiem

ale wole wziac auto na kreske i miec jakies tam zabezpieczenie na koncie w razie "w" i splacac sobie jakas tam kwote co miesiac niz splukac sie z pieniedzy kupujac za gotowke...
tak jak napisalem, najlepiej chyba samemu policzyc to sobie... jeszcze co do Elcon-a ... firma ok, ja sam u nich autka bralem bo tak bylo najszybciej a ja to w takiej wiesz, goracej wodzie troche kapany

ale warto sprawdzic oferte swojego banku przede wszystkim, bo mozesz duzo lepiej na tym wyjsc